Kjemisk kastrering

KJEMISK KASTRERING

Ved kjemisk kastrering får hunden satt inn et hormonimplantat under huden (minner om en p-stav til kvinner). Implantatet virker ved å hemme produksjonen av kjønnshormoner, og dermed hemme testiklenes aktivitet. Testiklene vil da ikke lenger produsere testosteron og hunden regnes som steril.

Hundens testikler vil krympe og holder seg små så lenge effekten av implantatet varer. Når effekten går ut vil testiklene etter litt tid vokse til opprinnelig størrelse igjen. Hunden vil igjen begynne å produsere kjønnshormoner, testiklene produserer testosteron – og hunden kan bli fertil igjen.

Medisinske årsaker for kjemisk kastrering

- sykdommer i prostata (forstørret prostata/prostatahypertrofi eller cyster): behandlingen vil da ofte måtte gjentas 1-2 ganger i året resten av hundens liv. Det anbefales da ofte heller kirurgisk kastrering.

- ønske om midlertidig infertilitet: viktig å være klar over at det er uforutsigbart om/når hunden blir fertil igjen

-Adferdsmessige grunner for kjemisk kastrering

- hyperseksualitet

- uønsket urinmarkering

- hormonårsaket aggresjon/hannhundaggresjon

Det er ingen garanti for at kjemisk kastrering hjelper ved adferdsproblemer. En del adferdsendringer skyldes ikke hormoner, men mental status eller tillært adferd. Derfor anbefaler vi stort sett alltid konsultasjon hos veterinær eller adferdsspesialist for å finne ut om kjemisk kastrering vil hjelpe for din hund. Alltid anbefales en kombinasjon av kjemisk kastrering og adferdstrening.

Bivirkninger av kjemisk kastrering

- blødning ved injeksjonsstedet

- lokal reaksjon ved injeksjonsstedet (liten hevelse eller irritasjon under huden)

- vektøkning

- redusert aktivitetsnivå

- endret pelskvalitet

- forbigående økt libido/seksualdrift

- urininkontinens

Bivirkninger er heldigvis sjeldne, og man får som oftest samme effekt som ved kirurgisk kastrering. Allikevel vil det alltid kunne være risiko for bivirkninger. Implantatet gir en økning av testosteron de første 4-6 ukene, før nivået synker igjen – i denne perioden blir hunden mer påvirket av testosteron og det er høyere sannsynlighet for uønskede bivirkninger. I noen få tilfeller kan hannhundens problematiske adferd bli verre etter kjemisk kastrering – det er stort sett forbigående, men hos noen vare den like lenge som effekten av implantatet. Man kan da i verste fall oppleve økt aggresjon og/eller aktivitet. Siden hunden i disse ukene fortsatt er fertil bør den holdes separert fra tisper i løpetid i denne perioden Mange er redde for at hunden skal bli veldig lat og daff av kastrering, dette skjer heldigvis veldig sjelden.

Hvilket implantat bruker vi?

I Norge er det kun ett legemiddel som er godkjent til hannhund – det heter Suprelorin. Det settes inn en liten depotinjeksjon under huden som minner om p-stav til damer. Effekten inntrer etter ca 4-6 uker. Noen kan få økt uønsket adferd i løpet av disse ukene. Ved gjentatt behandling innen angitt tid, har legemiddelet umiddelbar effekt.

Det finnes to styrker: en som varer i 6 måneder og en som varer i 12 måneder. Første gang man bruker implantatet gir man vanligvis den med kortest virkningstid for å teste ut hvilken effekt det har. Det tar ca. seks uker for implantatet å gi full effekt på kjønnsdriften og befruktningsevnen.

Det er viktig å huske på at Suprelorin regnes som doping av NKK og andre kennelklubber – det er ikke mulig å stille ut hunder som er kjemisk kastrert. Det er i tillegg 6 måneder karantene etter avsluttet behandling/endt varighet på implantatet før hunden kan delta på utstilling eller konkurranse. Det er generelt sett ikke mulig å få dispensasjon fra dette.

Lurer du på noe mer?

Hvis du lurer på om kjemisk kastrering er aktuelt for din hund må det diskuteres med veterinær, dyrepleier eller adferdsspesialist. Da kan man diskutere alle aspekter ved adferden og se om det vil kunne hjelpe å roe ned hormonene litt. Det viktigste å huske på er at en kjemisk kastrering ikke er en kjapp, enkel løsning på et problem – det er ofte et sammensatt problem som kan kreve mye innsats av eier også. Dette kan være adferdstrening, mentaltrening og annet, enten alene eller sammen med adferdsspesialist/hundetrener. Husk også at ingen hunder er like – to hunder vil ikke nødvendigvis få samme effekt av kjemisk kastrering.