Hoggormen er rekord tidlig ute i år-pass på!

(mars 2019)

Hoggormen har for alvor kommet ut av dvalen, men er ganske slappe og ligger for det meste og soler seg enda.
Foreøpig er det bare hannene som er å se. (De er ensfarget grå og mangler det karakteristiske hoggorm mønsteret.)

Det skal mer til å bli bitt nå enn om sommeren ettersom de er tregere, men vær obs – faren er der hele tiden!

Huggormbitt kan føre til alvorlig forgiftning hos både oss og dyra våre. Vi kan utvikle akutt sjokk og kollaps, og senskader som nyre- og leversvikt, anemi (blodmangel) og skader på hjertemuskulaturen. Er uhellet ute, må dyret holdes i ro og dyrlege oppøkes så raskt som mulig. Muskelaktivitet kan framskynde spredning av gift fra bittstedet. La bittstedet være i fred, ikke sett på for eksempel en bandasje, eller forsøk å suge ut gift

Symptomene kommer vanligvis raskt: smerte, hevelse, rødme, magesmerter, oppkast og svimmelhet. MEN HUSK: noen viser symptomer først etter noen timer, så oppsøk alltid veterinær straks ved mistanke om huggormbitt. Ring dyrlegen og fortell at dere er på vei slik at han/ hun kan forberede behandlingen. Er man på ferie, bør man alltid ha mobilnummeret til nærmeste dyrlege som har vakt.

Dyrlegen gir væskebehandling, smertestillende og eventult motgift. Antibiotika kan også være aktuelt. Væskebehandlingen motvirker utviklingen av sjokk og hjelper til med å få giften ut av kroppen. Dyret må også holdes i ro og ikke utsettes for anstrengelser i minst 2 uker. Den vanligste senskaden er nyreskade. Det er derfor viktig å ta blodprøver både akutt og senere kontroller.

HELDIGVIS er ca 30 prosent av huggormbittene tørre, dvs at gift ikke blir sprøytet inn og at bittet ikke er farlig. Så kos dere i skog og mark, men ha med mobiltelefonen og vær ekstra oppmerksom på stien foran deg og hunden ( eller katten).

Veiviseren til nettside.jpg

Vil du bli forvert?

Vil du bli forvert for en førerhund eller servicehund valp?

Kontakt Renée på telefon 99107863, eller send mail til fvkonsult@veiviseren.org.

Elektronisk søknad finner du ved å gå inn på lenke nedenfor:

http://www.veiviseren.org/index.php?option=com_ckforms&view=ckforms&id=1&Itemid=6&lang=nbLes mer om hundeskolen Veiviseren på hjemmesiden:

http://www.veiviseren.org/