Tannbehandling

Tannbehandlinger utføres daglig på Vestby dyreklinikk. Vi har egen tannavdeling med 2 separate enheter for tannrens og tanntrekk. Her har vi overvåkningsutstyr, utstyr for gassnarkose og digitalt tannrøntgen. Flere av våre veterinærer og dyrepleiere har videreutdanning innen tannbehandling og sykdommer i munnhulen.

Jevnlig tannsjekk er viktig for å kunne oppdage sykdom eller skade i munnhulen. Det kan være vanskelig å vite om dyret har smerter, og man antar at ca 8 av 10 dyr over 5 år har forandringer i munnhulen (tannstein, tannskader, annen sykdom).

Symptomer på at noe er galt i munnen:

- endring i spisemønster: vil ikke tygge, vil heller ha bløt mat enn tørrfôr, liker ikke å bli tatt på munnen/snuten

- endret adferd: trekker seg unna, vise tegn til aggressivitet

- dårlig ånde/vond lukt fra munnen

- sikling eller blod fra munnen

- hevelser på kinnet/hake

 


Hva er periodontitt?

Når hunden spiser dannes det plakk på tennene. Her finner bakterier grobunn og kan forårsake tannkjøttsbetennelse, også kalt gingivitt. Når plakket mineraliseres blir det hardt og blir til det vi kaller for tannstein. Etter hvert vil tykke lag med tannstein bygge seg opp over tennene, tannkjøttet blir ofte rødt og blør lett. Tannkjøttet vil trekke seg vekk fra tennene, og på sikt kan også kjevebenet som tennene sitter fast i bli påvirket og bli brutt ned.

Det dannes ofte lommer mellom tenner og kjeveben som gir bakteriene anledning til å vokse videre. Blir det dype lommer risikerer man fort at tannen mister festet sitt i en eller flere røtter. Det er smertefullt, og det er dette vi kaller for periodontitt.

Vi tilbyr alltid gratis tannsjekk hos våre dyrepleiere – da kan vi se om det er behov for tannbehandling i narkose. Ta gjerne kontakt så finner vi en time som passer.

Hva er Tannresorpsjon- TR?

Mange katteeiere tror at det er normalt at eldre katter «mister» tennene, dette er ikke tilfellet. 40-50 % av alle katter, både huskatter og rasekatter lider av en tannsykdom som heter tannresorpsjon eller TR. 

Vanlige symptomer 
Ved tannresorpsjon blir det hull i tennene med åpning inn i nerven. Tennene «spiser» opp seg selv. Lidelse begynner i tannhalsene og i tannrøttene. Noen katter har lite symptomer, men kan oppdage TR ved at tannkjøttet rundt syk tann blir rødt og blør lett. Enkelte eiere oppdager symptomer som at katten velger våtfôr fremfor tørrfôr, har endret tyggeatferd, svelger maten hel eller sikler. Noen ganger synes eier katten sover mer enn vanlig.

Når oppstår sykdommen hos katt? 
Lidelsen oppstår oftest fra 4-5 års alder og vil angripe alle tenner i munnen etter hvert. Eneste behandling er trekking av syke tenner, og katter som er diagnostiserte med lidelsen må inn til tannkontroll 1-2 ganger per år. 

Slik forebygger du mot tannresorpsjon 
Forebyggende behandling finnes ikke. Dette er en genetisk autoinmun lidelse. Årlig tannrens og røntgen vil avdekke tidligutvikling så man kan trekke tannen og spare katten for plagene det medfører ved å la det utvikle seg.

 

TRl hos katt


Hvordan foregår tannbehandlingen?

Alle dyr som skal i narkose blir først undersøkt av veterinær – da kan vi velge hvilken narkose som passer best for hvert dyr. Spesielle sykdommer eller helsetilstander blir tatt hensyn til når vi velger narkose. Dyret får først en beroligende sprøyte så de sovner godt, deretter blir de fleste dyrene intubert med en tube i luftrøret og får gassnarkose og oksygen rett i luftveiene. Dette gir en trygg og stabil narkose, og en raskere oppvåkning enn andre typer narkose. Vi bruker avansert overvåkningsutstyr som måler hjerterytme, temperatur og oksygenmetning i blodet. Dyrene ligger på varmematter og får væske intravenøst for å opprettholde god blodsirkulasjon.
Hos oss er det dyrepleierene som utfører tannrens og tar tannrøntgen. Alle tenner undersøkes grundig, og vi tar alltid røntgenbilder hvis vi oppdager noe unormalt. Røntgenbildene blir alltid vurdert av veterinær med spesialkompetanse innen tenner og tannbehandling. Tannstein fjernes med ultralydsapparat slik som hos tannlegen. Vi undersøker tannkjøtt, mandler og lymfeknuter i området. Alle funn blir journalført og det blir laget en videre plan for tannbehandling.


Komposittbehandling:

Ved små skader eller sprekker i emaljen tilbyr vi en overflatebehandling hvor vi påfører tannen en type kompositt – dette danner en beskyttende hinne over skaden, og vil forhindre videre slitasje og evt behov for trekk. Spør oss gjerne hvis du lurer på om dette kan være aktuelt for din hund/katt.

Tenner er bygget opp av flere lag: ytterst ligger den glatte og hvite emaljen, det hardeste laget som beskytter de underliggende lagene. Innenfor dette er et mykere lag kalt Dentin, og innenfor dette finner vi Pulpa, den myke rotkanalen med nerver og blodårer.


Hunder og katter har relativt tynn emalje på tennene sine, og det kan ofte oppstå sprekker eller små skader/frakturer i overflaten. Dette kan over tid slites videre ned til de underliggende lagene. Hvis slitasjen/skaden blir så dyp at det blir åpning til rotkanalen må tannen trekkes eller rotfylles.

Ved tidlig behandling av overflateskader vil vi kunne beskytte skaden mot videre slitasje, og tannen kan som oftest bevares uten omfattende trekk eller rotfylling. Dette gjøres ved at vi legger på en kompositt-fylling som vi mennesker får hos tannlegen. Dette er mer skånsomt for dyret og er mindre kostbart enn tanntrekk og rotfylling.

Kompositt er et flytende plastmateriale som er tilsatt bittesmå partikler som gir riktig styrke og konsistens. Den er myk og flytende når den legges på plass på tannen, og vi herder den (gjør den til et hardt og fast materiale) ved å lyse på den med et sterkt UV-lys. Avhengig av skadens/sprekkens omfang kan vi enten legge på en veldig tynn fylling, eller vi kan bygge opp et tykkere lag, noe man ofte må ved f.eks hull i tennene (karies). Kompositt er relativt hardt mateirale, men det er allikevel noen områder det ikke vil egne seg – som f.eks i tyggeflaten eller annet område der en tann kommer i kontakt med en annen tann.

Det er mange faktorer som avgjør hvor lenge en komposittfylling varer: plassering og størrelse, dyrets bitt, andre sykdomstilstander i munnhulen, og tannlegens erfaring. Vi anbefaler jevnlig kontroll med røntgen for å se at fyllingen sitter som den skal.


Enkel tanntrekk kan utføres samtidig som tannrens, men ved behov for omfattende eller komplisert tanntrekk må vi som oftest sette opp en ny time. Det er fordi man ønsker å unngå en unødvendig lang narkose for dyret. Tanntrekk blir utført av veterinær med videreutdanning innen tannbehandling.